Epilacija pazuha i intimne zone

Skoro da ne postoji žena koja od puberteta ne bije bitku s neželjenim dlačicama. Sigurni smo da ste, osim brijanja, isprobale i bolnije metode njihovog eliminisanja – depilacije hladnim i toplim voskom, „čupanje“ epilatorima, uklanjanje depilacijskim kremama…

Trpimo sve da bismo izgledale onako kako mislimo da treba. S druge strane, niko ne razmišlja da su dlačice pokrivac kože, našeg najvećeg organa, i da njihovo nestručno uklanjanje može dovesti do raznih problema i upala. Posebno na preponama i ispod pazuha, mestima koja su osetljiva i gde ima mnogo žlezda. Potpuno je jasno da uklanjanje malja nije više trend, već potreba svake žene.

Zato dermatolozi savetuju da se one ne čupaju u regiji pazuha i prepona jer se mogu pojaviti neželjeni efekti. Uglavnom su to upale folikula dlake ili folikulitis, kad dolazi do stvaranja bubuljica i čireva po koži, i upale apokrilnih znojnih žlezda ili hidradenitis. To je malo ozbiljnije stanje koje se javlja kao posledica infekcije posle depilacije voskom na preponama i ispod pazuha.

Laserska epilacija je najefikasnija i najdelotvornija metoda uklanjanja neželjih dlačica ispod pazuha i sa prepona.

epilacija

Treba naglasiti da je ovo jedini neinvazivni vid terapije kod folikulitisa, hidradenitisa i uraslih dlaka. Nakon tretmana koža postaje glatka i lepša pa se samim tim dobija i pozitivan estetski efekat koji je za svaku ženu veoma važan. 

Treba napomenuti da laserske tretmane mora da radi dermatolog sa stručnim znanjem i kliničkim iskustvom da ne bi došlo do neželjenih efekata po kožu pacijenta (opekotina), jer je samo u tom slučaju tretman efikasan i potpuno bezbedan. Budite pažljivi u odabiru osoba kojima ćete ukazati svoje poverenje i ne zaboravite da su stručnost, iskustvo i preporuka jedini siguran put za uspešnu i potpuno bezbednu lasersku epilaciju.

Potrebno je uraditi 3 do 5 tretmana u razmaku od dva i po meseca. Malje se ne smeju čupati iz korena niti izbeljivati 4 do 6 nedelja pre tretmana, već se samo mogu brijati ili seckati makazama. Tretiraju se samo tamne malje (plave ili sede ne). Predeo koji se tretira ne sme biti osunčan (mesec dana pre, odnosno 10 do 15 dana posle tretmana). Ova metoda je rešenje za sva vremena, najmanje bolna, a najviše efikasna i brza (tretman traje 10 do 15 minuta).

Pacijenti se često pitaju da li je laserska epilacija u predelu prepona i pazuha opasna zbog prisustva žlezdanih struktura. Ne, nije opasna, jer laserski snop prodire samo par milimetara ispod površine kože, a žlezdane strukture se nalaze dublje.