vocne kiseline

Hemijski piling-Voćne kiseline

Voćne kiseline ili AHA (skraćenica od alfa-hidroksid kiseline) su molekuli čija hemijska reakcija za cilj ima obnovu kože.

Tretman voćnim kiselinama zapravo je nježan piling kojim se uklanja odumrli površinski sloj kože. Tek pošto se uklone odumrle ćelije, koža je spremna da diše i da zablista. Voćne kiseline stimulisu sintezu kolagena i na taj nacin poboljšavaju teksturu kože i njenu elastičnost. Pored toga što se ovim tretmanom poboljšava tenutni izgled kože, on takođe štiti i od prijevremenog starenja i spoljašnjih uticaja koji su odgovorni za promjene koje nastaju na koži. Voćne kiseline su odlične kako u borbi protiv bora, tako i u borbi protiv akni. Naime, otklanjajući površinski sloj kože, one oslobađaju lice od nagomilanih bakterija i viška masti, pa je takvo tlo mnogo manje pogodno za nastanak novih akni. Tretmani vocnim kiselinama se preporučuju i onima koji imaju problem sa mnogobrojnim ožiljcima i flekama po licu.

Ono što još vrlo važno napomenuti jeste da je koža izuzetno osjetljiva na sunce nakon AHA tretmana, pa ga treba izbjegavati tokom ljeta.

vocne kiseline

Kako voćne kiseline djeluju na kožu?

-imaju keratolitičko djelovanje, tj. pospješuju ljuštenje i odstranjivanje odumrlih celija epiderma (površinskog sloja kože)
-stimulisu obnavljanje i regeneraciju kože
-dehidriranoj (isušenoj) koži vraćaju vlažnost i vitalnost
-uklanjaju sitne, površinske bore i smanjuju duboke
-izbjeljuju pigmentacijske mrlje i ožiljke od akni
-kod masne i nečiste kože čiste i smanjuju proširene pore