Trajna sminka

Trajna sminka

Male tajne uvek lepo našminkanog lica

Trajnom sminkom postize se potpuno prirodan i osvjezen izgled regija koje se tretiraju- obrva, ocnih kapaka ili usana. Ove regije su vrlo osjetljive i podlozne iritacijama, iz tog razloga, pazljivo birajte kome cete pokloniti povjerenje kada o njezi i uljepšavanju ovih regija rijec. Trajna sminka podrazumjeva koriscenje kvalitetnih pigmenata koji daju efekat sminke.Krajnji rezultat tretmana planira se i prilagodjava anatomiji lica i individualnim preferencijama klijenata.

Trajna šminka koriguje crte na licu kojima ste nezadovoljni i štedi vreme koje biste obično proveli u šminkanju. Permanentni makeup idealan je za žene koje imaju mnogo obaveza, a žele da su uvek sređene.

Šta je trajna šminka?

Postupak tretmana nalik je tetoviranju. Sitnim, sterilnim iglicama ili mašinicom, ubacuje se pigment (boja) u površinske slojeve kože i na taj način se nedostatak na licu, pa i telu, koriguje i ulepšava.

Sam postupak nije u potpunosti bezbolan. Kao i kod tetoviranja, jačina bola zavisi od regije na kojoj se primenjuje i od vašeg praga tolerancije. Za ublažavanje bola, pre samog tretmana  nanosi se lokalni anestetik na deo lica na kojem se radi korekcija.

Postupak nanošenja trajne šminke je vremenom napredovao, te su i boje koje se koriste danas dosta kvalitetnije i raznovrsnije. Samim tim je i efekat i rezultat bolji i dugotrajniji, u odnosu na deceniju ranije. Koriste se biljne i mineralne boje, koje su dermatološki ispitane i dozvoljene za upotrebu u oblasti kozmetike.

Savremeni aparati omogućavaju tačno određivanje dubine nanošenja pigmenta u kožu prilikom procedure, tako da asimetrične obrve i svetle usne bez jasnih kontura odlaze u zaborav.

Iako nosi naziv trajna, šminka može da se koriguje, pa čak i potpuno ukloni. Efekat ove tehnike punog intenziteta traje dve do tri godine, nakon čega je potrebno ponoviti tretman. Trajna šminka obuhvata iscrtavanje obrva, kontura usana, ajlajner na donjem i gornjem kapku, trajni ruž…

Kome je namenjena trajna šminka?

Ovaj kozmetički tretman namenjen je kako za ulepšavanje, tako i za korigovanje nedostataka, te ga sve više koriste i muškarci, a ne samo žene. Trajnom šminkom mogu da se prikriju i gubici kose, ožiljci i kapilari na telu. Ipak, najčešći zahtevi su korekcije na licu, poput iscrtavanja, popunjavanja, senčenja i naglašavanja određenih delova.

Preporučuje se svakome ko bi želeo da izvrši manje izmene na svom licu. Trajna šminka je namenjena osobama koje imaju previše obaveza, a žele u svakom trenutku da izgledaju lepo, negovano, ali i atraktivno.

Najčešće korekcije kojima se podvrgavaju žene su:

  • iscrtavanje obrva – poboljšava se definicija, oblik i simetričnost obrva;
  • konturisanje usana – postiže se blago uvećanje usana i pojačava prirodni pigment koji sa godinama počinje da bledi;
  • konturisanje kapaka – kada se trepavice proređuju, preporučuje se kontura oka kako bi pogled bio izražajniji, a trepavice izgledale gušće.

Kome se obratiti za savet?

Kada je trajna šminka u pitanju važno je obratiti se stručnjacima sa iskustvom, da bi korekcija bila urađena profesionalno. Nakon tretmana lice i dalje treba da izgleda prirodno, ali lepše. Reč je o makeup-u kojim treba da se postigne natural look, a ne efekat scenske šminke.

Trajna šminka podrazumeva prirodan makeup u bilo koje doba dana i noći, bez straha da će se pigment skinuti, razmazati, promeniti izgled ili nijansu. Ovaj tretman pospešuje prirodnu lepotu lica i doprinosi zdravijem i mlađem izgledu. Zato je ključno da permanentni makeup radi iskusna, odgovorna osoba, koja ima precizne poteze ruke i dobro poznaje estetiku lica.

Trajna šminka obrva

Trajna šminka obrva izvodi se mikro iglom i aparatom za trajnu šminku. Pigment za obrve se ubacuje pod kožu i stvara efekat senke. Na ovaj način najviše se ističe definicija i oblik obrva. Za razliku od ove procedure, mikropigmentacija „dlačica po dlačica” pravi tanke i zakrivljene dlačice u smeru prirodnog rasta.

Japanska metoda iscrtavanja obrva
 potpuni je hit kada je o trendovima u industriji lepote reč. Ova metoda garantuje potpuno prirodan izgled obrva. Osnovni princip japanske metode iscrtavanja obrva je da se u trajnijoj varijanti ne stvara efekat šminke, već da se koriguju i potpuno uklone nedostaci, kao i da se poboljša prirodan izgled i lepota lica. Dlačice se ucrtavaju uz prirodne dlačice na obrvama, a boja koja se koristi ne razlikuje se od prirodne boje obrva klijenta.

Trajna šminka za oči

Trajna šminka očiju je procedura koja podrazumeva iscrtavanje gornjih ili donjih kapaka. Ovim tretmanom postiže se efekat povećanja gustine trepavica, a oči postaju naglašenije i krupnije. Kod iscrtavanja kapaka cilj je da se popune prazna mesta između retkih trpavica, kako bi oči bile izraženije, ali bez vidnih tragova o postupku trajne šminke.

Osim iscrtavanja u predelu trepavica trajnom šminkom se može raditi i senčenje. Trajna senka, uz ajlajner stvara efekat uvek našminkanih očiju.

Moguće je birati boju i debljinu linije, ali je zbog prirodnog izgleda preporuka da ona bude što tanja. Trajni ajlajner treba da bude diskretan i neupadljiv na liniji trepavica, a može da se iscrta celom dužinom kapka ili delimično.

Ovo je procedura koja će najviše promeniti izgled celog lica.

Trajna šminka usana

Trajna šminka usana je rešenje za osobe koje imaju svetle usne i neprecizno definisane konture. Ili za one koji žele da promene oblik i veličinu usana, tako što će postići veći volumen i izražajnost, odnosno, efekat koji daje ruž. Moguće je uraditi i konturisanje i popunjavanje usana, odnosno senčenje površine celih usana određenim pigmentom, a kombinacija ova dva tretmana daje najbolji efekat. Boju možete da birate sami, ali eksperti će vam preporučiti onu koja najbolje odgovara vašem tenu.

Trajna šminka usana je skoro bezbolna procedura. Najpre se radi piling, kako bi se boja bolje aplikovala u kožu. Zatim se osenče usne i isrctaju nove konture po kojima se radi pigmentacija. Tek kada ste vi zadovoljni probom, tada se primenjuje efekat trajne šminke.

Trajna šminka usana traje nekoliko godina, što zavisi od boje koju ste izabrali, vaše životne dobi, načina života, te metabolizma. Boja koja je aplikovana u kožu vremenom bledi, te se nakon određenog perioda radi korekcija. Za razliku od šminke obrva i očnih kapaka, gde se vremenom izgubi od 10 do 20 odsto boje, kod tehnike trajnog šminkanja usana intenzitet boje slabi u većem procentu. Dame koje žele efekat karmina na usnama, neophodno je da korekciju urade nakon mesec dana, kako bi se pojačao pigment.

Uklanjanje trajne šminke

Uklanjanje trajne šminke danas je moguće laserskim, ali i nelaserskim tretmanom uz pomoć mikro igle i aparata koji izvlači mikro pigment iz kože. Na isti način se danas uklanjaju i stare tetovaže, kojima je potrebna korekcija, ili više nikom ne izgledaju lepo.

Nakon metode uklanjanja pigmenta, na mestu na kom je bila trajna šminka, pojaviće se krasta, koja sama otpadne posle nedelju dana. Ukoliko pigment nije u potpunosti uklonjen, postupak se ponavlja nakon mesec-dva, a obično u potpunosti nestaje posle dva tretmana. 

Nekadašnje tajne lepote holivudskih zvezda, poput trajne šminke, danas su dostupne ženama širom sveta. Potrebno je tako malo da se osećate i izgledate lepše.

 
Share your love
MontenegrianEnglishRussianAlbanianTurkish